Tratamentul hipertensiunii arteriale

Scopul oricarui tratament impotriva hipertensiunii arteriale il reprezinta reducerea riscului aparitiei bolilor secundare. In consecinta, obiectivul este atingerea unei tensiuni arteriale normale, sub 140/90 mmHg, respectiv sub 135/85 mmHg in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip II (diabetul este de regula cauzat de varsta si de un stil de viata nesanatos) si sub 125/75 mmHg in cazul pacientilor cu insuficienta renala.
Tratamentul se instituie chiar daca pacientul nu acuza simptome clare, avand in vedere ca hipertensiunea arteriala este asimptomatica in prima faza. Deciziile cu privire la tratament nu iau in considerare doar nivelul tensiunii arteriale, ci si profilul general de risc, mai exact, totalitatea factorilor de risc individuali pentru afectiuni cardiovasculare (de ex., obezitate, diabet si evenimente precum atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale din anamneza).
Consecventa este esentiala

Retineti ca inclusiv in cazul in care nu prezentati simptome, intrun final, hipertensiunea arteriala netratata duce la afectiuni secundare mai mult sau mai putin periculoase. In momentul in care afectiunea se manifesta, aceasta este de obicei ireversibila. Daca tratati problema din timp, riscul asociat cu hipertensiunea arteriala poate fi tinut sub control. In acest scop, de regula, trebuie sa urmati un tratament pe viata. Succesul tratamentului - reprezentat de scaderea tensiunii arteriale - trebuie monitorizat in mod regulat de catre medic, medicatia putand fi ajustata. In acelasi timp, adoptand un stil de viata sanatos, puteti mentine medicatia la un nivel cat mai scazut posibil.
Pentru monitorizarea terapiei, pe langa masuratorile regulate ale tensiunii arteriale efectuate de catre medic, automonitorizarea si monitorizarea acasa pe parcursul a 24 de ore (in timpul activitatilor de zi si in timpul somnului noaptea) au devenit metode suplimentare importante pentru controlul tensiunii arteriale. Pacientii care isi masoara singuri tensiunea arteriala trebuie sa urmareasca un set de indicatii precise cu privire la tehnica de masurare.