Tensiometrele oscilometrice

Tensiometrele oscilometrice utilizeaza un senzor de tensiune electronic, calculand pe baza inregistrarilor lui tensiunea arteriala. In cele mai multe cazuri, manseta este umflata si dezumflata cu ajutorul unei pompe actionate electric si al unei supape. Manseta se aplica pe brat sau pe incheietura mainii (ridicata la nivelul inimii), fiind insa de preferat aparatele cu manseta pentru aplicarea pe brat.

Initial, manseta este umflata la o presiune peste valoarea tensiunii sistolice, ca ulterior aerul din manseta sa fie eliberat, presiunea mansetei scazand sub nivelul tensiunii diastolice. Cand circulatia sangelui se reia, artera fiind insa in continuare partial restrictionata, presiunea din manseta va oscila periodic in sincronie cu expansiunea si contractia ciclica a arterei brahiale. Valorile tensiunii sistolice si diastolice vor fi calculate pe baza acestor date brute cu ajutorul unui algoritm.

 

Tensiometre oscilometrice automate

Tensiometrele oscilometrice

Masurarea tensiunii arteriale cu ajutorul unui tensiometru oscilometric functioneaza similar cu masurarea prin metoda auscultatorie. In loc sa inregistreze valorile prin auscultatie, metoda oscilometrica inrregistreaza si evalueaza oscilatiile arterelor. Aceste oscilatii au o alura tipica. Oscilatiile apar odata cu intreruperea circulatiei, iar apoi cu reluarea acesteia. Ele devin mai puternice, dupa care se diminueaza pana cand dispar definitiv odata cu reluarea circulatiei sanguine normale.

Valorile sistolica si diastolica se calculeaza cu ajutorul unui algoritm, fiind ulterior afisate pe ecranul tensiometrului.

 

Tensiometre oscilometrice semi-automate

Tensiometrele oscilometrice

In cazul tensiometrelor semi-automate, manseta este umflata manual cu ajutorul unei pompite. In rest, procedura de masurare este identica cu cea a dispozitivelor automate.