Medicamente care scad tensiunea arteriala

In cazul in care necesitati tratament medicamentos pentru scaderea tensiunii arteriale, acesta trebuie administrat in mod constant si regulat. Urmatoarele medicamente/ clase de substante (antihipertensive) sunt disponibile pentru tratarea hipertensiunii arteriale:

 • Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei si blocanti ai receptorului pentru angiotensina
  Medicamentele din aceste clase actioneaza pentru a largi vasele de sange pe diferite cai. In esenta, ele inhiba formarea hormonului de crestere a tensiunii arteriale, angiotensina II, ducand la reducerea durabila a tensiunii arteriale si prevenind deteriorarea organelor.

 

 • Diureticele
  Tiazidele, diureticele de ansa (in special la pacientii cu insuficienta renala) si diureticele cu economisire de potasiu fac parte din aceste medicamente active renal. Ele maresc excretia de sare si apa prin rinichi, efectul lor crescand in combinatie cu alte anti-hipertensive. Pe termen lung, diureticele reduc tensiunea arteriala prin scaderea reactiei la stimulii vasoconstrictori. Cum dozele mai mari de diuretice determina si excretia de minerale (ca de exemplu potasiu), dieta ar trebui sa contina alimente bogate in potasiu (de ex. banane, fructe uscate, cartofi) si/ sau aportul de minerale ar trebui suplimentat prin tablete.

 

 • Beta-blocantele
  Beta-blocantele sunt medicamente care blocheaza asa-numitii beta-receptori din organism. Aceastia inhiba efectul anumitor hormoni de stres (noradrenalina, epinefrina) care au de obicei un efect stimulator asupra diferitelor organe, inclusiv inima. Daca acesti hormoni sunt blocati, pulsul si tensiunea arteriala scad, la fel ca si forta batailor inimii. Prin urmare, inima bate ceva mai lent si este relaxata.

 

 • Antagonisti de calciu si/sau blocanti ai canalelor de calciu
  Antagonistii de calciu blocheaza canalele de calciu in celulele musculare, cardiace si vasculare. Ei diminueaza fluxul de calciu inspre celule, si prin aceasta, reduc tensiunea vasculara si, odata cu ea, tensiunea arteriala.

Medicamentele din aceste clase de substante pot fi prescrise individual (monoterapie) sau impreuna (terapie combinata) - luand in considerare eventualele tulburari primare sau secundare. Daca tratamentul initial nu este adecvat, medicamentul sau combinatia pot fi schimbate pana cand tensiunea arteriala scade in mod eficient.

Uneori pacientii resimt tratamentul cu medicamente antihipertensive ca inconfortabil, deoarece scaderea tensiunii arteriale poate conduce initial, la o stare de oboseala si epuizare. Organismul trebuie sa se adapteze mai intai si sa se obisnuiasca cu scaderea tensiunii arteriale. Prin urmare, medicamentele trebuie administrate treptat, adica o doza mica la inceput, care este crescuta pas cu pas. Astfel, organismul are timp sa se adapteze gradual la tratament. Ajustarea poate dura pana la o luna.

Tratamentul hipertensiunii