Tensiunea arteriala scazuta (hipotensiunea)

Spre deosebire de tensiunea arteriala ridicata, tensiunea arteriala scazuta nu pune in pericol viata si nu cauzeaza aparitia altor afectiuni potential severe. Aceasta ofera, de asemenea, protectie impotriva multor afectiuni cardiovasculare, precum atactul de cord si accidentul vascular cerebral.

Cu toate acestea, si persoanele afectate de hipotensiune arteriala pot prezenta simptome care, uneori, le provoaca mult disconfort, ca de exemplu, ameteli, tulburari de concentrare si oboseala. Mai mult, abilitatile mentale pot fi afectate la randul lor. Persoanele sanatoase care au hipotensiune pot intampina probleme de concentrare si pot avea reactii intarziate.

Asa-numita hipotensiune primara este cea mai frecventa forma de tensiune arteriala scazuta si nu este considerata o boala. Apare in principal la femeile tinere, mai ales in conditiile unei predispozitii ereditare.

In esenta, tensiunea arteriala scazuta este o valoare masurata, si nu o boala. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), orice valoare sub 100/60 mmHg la femei, respecitv 110/70 mmHg la barbati este considerata hipotensiune. Dar nu toata lumea cu tensiune arteriala scazuta prezinta simptome. Persoanele sensibile pot suferi de ameteli si in cazul unor valori mai ridicate.