Tensiunea arteriala ridicata (Hipertensiunea)

Tensiunea arteriala creste atunci cand puterea de pompare a inimii se mareste sau cand vasele de sange se ingusteaza.

Tensiunea arteriala ridicata (hipertensiunea) este o boala a aparatului cardiovascular, fiind o boala frecventa, mai ales in tarile industrializate.

Riscul de imbolnavire creste odata cu varsta. Cu toate acestea, tensiunea arteriala ridicata se poate manifesta si la persoanele tinere. Hipertensiunea poate fi provocata si hormonal, de nivelurile de adrenalinasi noradrenalina, insa si de afectiuni renale sau medicamente.

Totusi, in 95% din cazuri, hipertensiunea nu are cauze organice. Lipsa de activitate fizica, obezitatea, consumul excesiv de alcool sau sare si stresul reprezinta cele mai frecvente cauze ale tensiune arteriale ridicate.

Initial, hipertensiunea nu prezinta simptome. De multe ori, cei afectati nici nu observa prezenta unei probleme. Jumatate dintre persoanele cu tensiune arteriala ridicata nu sunt constienti de prezenta acestei afectiuni. E o situatie periculoasa, deoarece hipertensiunea arteriala sporeste riscul de afectare a organelor vitale, precum inima, creierul, rinichii si ochii. Infarctul miocardic, insuficienta cardiaca, accidentul vascular cerebral, insuficienta renala si pierderea vederii reprezinta cateva posibile consecinte.

OMS (Organizatia Mondiala a sanatatii) a stabilit trei grade de hipertensiune:

Gradul 1
≥ 140/90 mmHg

hipertensiune arteriala usoara: tensiunea arteriala sistolica de 140 – 159 mmHg
si/sau'
tensiunea arteriala diastolica de 90 – 99 mmHg

Gradul 2
≥ 160/100 mmHg

hipertensiune arteriala medie-severa tensiunea arteriala sistolica de 160 – 179 mmHg
si/sau
tensiunea arteriala diastolica de 100 – 109 mmHg

 Gradul 3
≥ 180/110 mmHg

hipertensiune severa tensiunea arteriala sistolica de 180 mmHg sau mai mare
si/sau
tensiunea arteriala diastolica de 110 mmHg sau mai mare

Termenul de hipotensiune arteriala (tensiune arteriala scazuta) este folosit de catre OMS pentru a desemna tensiunea arteriala mai mica de 100/70 mmHg.