Glosar

tot glosarul

Glosar A - C

Glosar D - M

Glosar N - Z

A-C

inapoi sus

ACE
Abreviere pentru enzima de conversie a angiotensinei.  Este enzima care participa la reglarea tensiunii arteriale.

Accident vascular cerebral
Reprezinta moartea celulelor creierului cauzata de intreruperea circulatiei sangelui sau sangerare in celulele creierului (hemoragie cerebrala). Cauza poate fi blocarea brusca sau ruperea unei artere cerebrale. Hipertensiunea este una din principalele cauze ale accidentului vascular.

Adrenalina /Noradrenalina
Hormoni ai glandelor medulosuprarenale. Ei sunt mesageri ai sistemului nervos simpatic, responsabil de cresterea tensiunii arteriale si a frecventei cardiace.

Angiotensina II
Angiotensina II-hormon ce joaca un rol esential in reglarea tensiunii arteriale.
Angiotensina I poate mentine si / creste tensiunea arteriala. Este produsa in sange si tesuturi sub influenta enzimei de conversie a angiotensinei.

Aorta
Aorta este un vas de sange ce isi are originea in ventriculul stang.

Apneea
Este o tulburare a respiratiei nocturne ce se manifesta prin: respiratie intrerupta, sforait, accentuarea oboselii in timpul zilei si posibila crestere a presiunii arteriale, precum si tulburari ale ritmului cardiac.

Aritmia
Este o tulburare în activitatea inimii, care se manifestă prin inegalitatea numărului, ritmului și intensității contracțiilor mușchiului cardiac.

Arteriolele
Sunt cele mai mici ramificatii ale arterelor. Pe masura ce diametrul arterelor scade, creste tensiunea arteriala.

Arterioscleroza
Este o boala vasculara cronica si progresiva. Depunerile de pe septul vaselor de sange determina ingustarea acestora.

Atrii
Cele doua artrii sunt camerele de primire ale inimii. Ele colecteaza sangele venit din corp (prin venele mari).

Camera cardiaca
Doua din cele patru cavitati ale inimii poarta numele de camere cardiace. Acestea colecteaza sangele in timpul fazei diastolice, apoi se contacta pentru a pompa sangele in corp. Camera cardiaca dreapta pompeaza sangele in mica circulatie, iar camera stanga pompeaza sangele in marea circulatie.

Colesterol
Colesterolul este o substanta esentiala, asemanatoare unei grasimi ce ajuta la formarea peretilor celulari. Aceasta joaca de asemenea un rol important in conectarea (legarea) cu hormonii si vitamina D.

Contractia
De exemplu, contractia muschiului miocardic, cu scopul de a pompa sange proaspat, imbogatit cu oxigen in circulatia sanguina.

Criza hipertensiva
Este o crestere brusca a tensiunii arteriale insotita de tulburari multiple si tipice, cum ar fi: neliniste, depresie respiratorie, presiune in piept, tulburari de ritm, ameteli sau senzatie de greata.

D-M

inapoi sus

Diastola
Faza de relaxare a inimii se numeste diastola.

Dispozitive de ascultare
Aici, stetoscoapele si tensiometrele cu mercur sunt incluse intr-o singura categorie. Ambele au in comun faptul ca valorile tensiunii arteriale (sistola si diastola) sunt auzite (realizate ) prin intermediul stetoscopului – aceastea fiind identificate acustic / manual.

Dispozitive de masurare oscilometrica
Folosind o manseta de cauciuc gonflabila, este comprimata artera din partea superioara a bratului sau de la incheietura mainii. In timp ce aerul este eliberat incet din manseta, sangele incepe sa curga din nou prin artera. Dispozitivele inregistreaza fluctuatiile in peretii arterei ce se produc in timp ce sangele incepe sa curga prin ea. Aceste fluctuatii, numite oscilatii, sunt puternice la inceput, apoi se diminueaza si dispar complet cand sangele curge din nou normal prin vasele de sange. Din graficul tipic al oscilatiilor, tensiunea arteriala sistolica si diastolica este calculata folosind o formula, altgoritmul.

Efectul de halat alb
Efectul de halat alb se refera la faptul ca la unii pacienti rezultatele masuratorilor sunt mai mari atunci cand tensiunea arteriala este determinata de un medic in spital sau la cabinet. Un motiv important este faptul ca pacientii sunt in general nervosi sau emotionati cand sunt in cabinetul doctorului, ceea ce duce la rezultate ale masuratorilor mai mari decat daca ar fi fost obtinute de masuratori proprii, de exemplu acasa.

Exces de greutate / Obezitate
Termenii exces de greutate si obezitate sunt adesea folositi in mod gresit ca sinonime. Excesul de greutate indica doar cresterea in greutate corporala, fara a face o evaluare. Termenul de masa corporala include: tesut, grasime, oase si organe. Termenul de obezitate se refera exclusiv la un exces de grasime corporala. Chiar si clasificarea obezitatii (bazata pe indicele de masa corporala) face distinctie intre excesul de greutate si obezitate.
Astazi, indicele de masa corporala (IMC) este instrumentul standard al stiintei medicale si se folosete in spitale pentru a clasifica obezitatea.
Calcul: IMC= greutatea in KG/ inaltimea corpului in m2
Clasificarea obezitatii in functie de IMC
 

Clasificare        BMI
Subponderal       < 18,5
Greutate normala      18,5 - 24,9
Supraponderal      25,0 - 29,9
Obezitate gradul I      30,0 - 34,9
Obezitate gradul II      35,5 - 39,9
Obezitate gradul III      >=40,0

Extrasistole
Batai suplimentare ale inimii; pot fi percepute ca “inima-poticnita”

Fibrilatia atriala
Este un tip special de tulburare de ritm cardiac. In mod rapid, impulsuri spontane din camera atriala conduc catre batai de inima neregulate. Aceasta tulburare poate aparea spontan sau la intervale regulate.
Este una din cele mai intalnite tulburari de ritm cardiac, in special la varstnici. Aproximativ 9% din persoanele peste 80 ani sunt afectate.
Cauzele aparitiei pot fi:
• Valvulopatii
• Arteroscleroza coronariana
• Infarct
• Insuficienta cardiaca
• HTA
• Hipertiroidism
La 10-15% din pacientii cu fibrilatie atriala nu se poate identifica o cauza organica. In acest caz tulburarea de ritm cardiac apare de regula pentru o perioada scurta de timp.

Functia Fuzzy Logic
Functia Fuzzy Logic foloseste un algoritm inteligent care evalueaza datele obtinute de la dispozitivul de masurare si traduce semnalele pulsului in valori precise, care in final sunt afisate pe ecranul tensiometrului

HDL
Abreviere pentru lipoproteine cu densitate mare. HDL colesterolul are o influenta pozitiva asupra sanatatii.

Hipertensiune
Valoare constant crescuta a tensiunii arteriale.

Hipertensiunea arteriala esentiala
In mai mult de 80% din cazurile diagnosticate cu hipertensiune arteriala, nu poate fi identificata o cauza organica. In acest caz este vorba de hipertensiune arteriala esentiala/ primara. Desi cauzele acestul tip de hipertensiune nu au fost inca identificate stiintific, specialistii presupun ca excesul de greutate, stresul si prea putina miscare sunt factori favorizanti.

Hipertensiunea renala
Forma secundara de hipertensiune ce apare ca urmare a unor afectini ale tesutului renal sau ingustarii arterelor renale (stenoza arteriala renala).

Hipertensiunea secundara
Hipertensiunea secundara poate fi cauzata de anumite medicamente, cum ar fi medicamente hormonale (anticonceptionale, corticoizi si altele). Anumite afectiuni renale, metabolice sau boli vasculare, arterioscleroza si alte boli rare pot cauza acest tip de hipertensiune.

Hipotensiune arteriala
"Este definita ca scaderea dramatica a tensiunii arteriale la valori sub 105/60 mmHg.
Hipotensiunea poate fi cauzata de de scaderea activitatii inimii sau de un antagonism prea mic al vaselor. Aceasta din urma poate cauza probleme cand pacientul se ridica rapid in picioare. Chiar si sportivii pot suferi de hipotensiune, desi de cele multe ori nu apar tulburari specifice.
In alte cazuri, persoanele afectate se pot plange de ameteli, oboseala, senzatie de adinamie (lipsa de vitalitate), pierderea constientei, paloare, puls care cu greu poate fi simtit.

Infarct
Este momentul mortii tesutului miocardic cauzat de lipsa de sange. Aceasta se produce cand un vas coronarian este blocat. De multe ori cauza este un cheag de sange ce exista deja in vasele arteriosclerotice.

Inhibitori ACE
Inhibitorii enzimei de conversie ai angiotensinei sunt medicamente ce blocheaza enzima de conversie a angiotensinei.

Insuficienta
Reprezinta ineficienta sau functionarea limitata a organelor.

Insuficienta cardiaca
Apare atunci cand inima nu reuseste sa pompeze suficient sange organismului.

Interpretarea observatorului
Este principala sursa a erorilor (ascultatorie) de masurare a tensiunii arteriale.Este cauzata adesea de o citire incorecta a rezultatelor masuratorii (citirile sunt inregistrate cronologic deplasate – sunet Korotkow versus valori afisate pe display).

Korotkow
Nikolai S. Korotkow – medic rus (1874 - 1937)
“Sunetul Korotkow” apare la metoda de masurare ascultatorie cand se elibereaza aerul din manseta. De indata ce sunetul este auzit, se obtine valoarea tensiunii arteriale sistolice. Cand sunetul dispare se obtine valoarea tensiunii arteriale diastolice.

Lipsa zgomotului
Uneori, cand se masoara tensiunea arteriala nu se aude zgomotul Korotkow in timpul fazei de deflatie. Aceasta situatie se poate intalni la pacientii ce au valori foarte mari ale tensiunii arteriale sau arterioscleroza. Atunci cand un medic / farmacist masoara tensiunea arteriala cu un stetoscop, poate auzi cu usurinta acest zgomot.

Metoda de masurare oscilometrica
Dispozitivele de masurare oscilometrica masoara tensiunea arteriala la incrucisarea arterei cu manseta. In loc de inregistrarea semnalelor acustice ale pulsului, oscilatiile arterei sunt colectate si evaluate. Aceste oscilatii ale peretelui arterial apar atunci cand artera este stransa cu manseta si sangele incepe sa circule dupa ce se elibereaza aerul din manseta. Oscilatiile sunt mai puternice cand manseta incepe sa elibereze aer si se opresc atunci cand s-a eliberat complet aerul din manseta si sangele curge la viteza normala prin arterele / vasele de sange. Oscilatiile au o progresie de curbura tipica. Pe baza acestei curbe si o formula matematica, un algoritm, tensiunea arteriala sistolica si diastolica este calculata si afisata pe ecran.

mm Hg
• unitate de masura pentru masurare tensiunii arteriale
• prescurtare pentru mm Hg
• atesta ca presiunea arteriala a fost masurata folosind dispozitive de masurare cu mercur

 N-Z

inapoi sus

Operatie de by-pass
Scopul unei operatii de by-pass este de corectare a unei artere blocate, prin devierea fluxului sanguin printr-o punte (brida), fie catre un alt vas de sange sau artera sau folosind un tub sintetic artificial.

Oscilatia
In general aceasta descriere este data de repetarea periodica a scenelor/procedurilor.

Presiune de umflare auto-determinata
Pentru a obtine rezultate fiabile, Tensoval insufla presiunea la o valoare de 30 mmHg peste tensiunea sistolica, care in prima etapa este 190 mmmHg. In cazul in care aceasta presiune nu este suficienta pentru a determina tensiunea arteriala a pacientilor, Tensoval poate ridica presiune cu inca 30 mmHg pentru fiecare sesiune.
In mod special, la valori hipotensive insuflarea aerului poate fi intrerupta prin apasarea butonului START/STOP la scurt timp dupa inceperea procesului de masurare pana cand se obtine presiunea dorita. O prima insuflare a aerului sub 190 mmHg nu poate fi prevenita.

Receptorii
Sunt parti ale peretelui celular capabile sa absoarta mesaje/medicamente. Agentii blocanti se pot lega la receptori prevenind eficacitatea mesagerilor sau medicamentelor.

Reteaua capilara
Capilarele sunt cele mai mici vase de sange ce stabilesc legatura intre artere si vene. Ele furnizeaza tesuturilor nutrienti proveniti din sangele arterial si absorb in acelasi timp deseurile in sangele venos.

Sincronizarea pulsului
Un tensiometru complet automat are nevoie de un anumit numar de semnale pentru a putea calcula tensiunea arteriala. Cu cat numarul este mai mare, cu atat rezultatele sunt mai exacte.
La o rata constanta de eliberare a aerului (viteza acesteia este masurata in mmHg- care este fortat din punct de vedere tehnic) aparatul obtine mai putine impulsuri la un puls scazut al utilizartorului si obtine mai multe semnale cand utilizatorul are un puls ridicat.
Sincronizatorul de puls potriveste rata eliberarii aerului (deflatiei/ dezumflarii) cu frecventa individuala a pulsului fiecarui utilizator. O rata crescuta a pulsului ar determina o rata de deflatie rapida, in timp ce un puls scazut duce la o rata a deflatiei mai lenta.
Prin urmare, acest aparat garanteaza “ cele mai rapide masuratori posibile imbunatatind in acelasi timp si precizia masuratorilor.

Sindromul metabolic
Sindromul metabolic se defineste prin: exces ponderal, hipertensiune, valori crescute ale colesterolului, rezistenta la insulina, diabet zaharat.

Sistemul nervos vegetativ
Denumit si sistem nervos autonom (lucreaza independent de dorinta cuiva) este alcatuit din sistemul nervos simpatic, sistemul nervos parasimpatic si un sistem de ghidare complex.

Sistola
Faza in care inima se contracta si pompeaza sangele in corp.

Sonografia duplex
Test ultrasonic ce examinaza vasele de sange, viteza si directia curgerii sangelui, rezultatul find vizibil pe un ecran.

Sub-dimensionare
Cea mai frecventa greseala cand alegem o manseta, mai ales atunci cand pacientul sufera de adipozitate este asa numita “sub-dimensionare”. In acest caz manseta este prea mica in raport cu circumferinta bratului. Aceasta conduce la o supraestimare a valorilor tensiunii arteriale, ceea ce inseamna ca valorile masurate sunt cu 30 mmHg mai mari in comparatie cu valorile “reale” ale tensiunii arteriale.

Sub-Inflatie
Este utilizarea unei mansete de dimensiuni necorespunzatoare. Manseta este fie prea mare, fie prea mica. Ambele situatii determina erori la interpretare.

Supra-Inflatie
Daca manseta este prea mare pentru a se potrivi circumferintei bratului, expertii vorbesc de o “supra-inflatie”. Supra-inflatia subestimeaza valorile tensiunii arteriale reale, astfel incat deviatia poate fi foarte mare, intre 10-30mm Hg. Acest lucru inseamna ca valorile tensiunii arteriale, care sunt afisate pe ecran sunt mai mici decat valorile reale ale tensiunii arteriale.

Tensiunea arteriala
Tensiunea arteriala este presiunea din interiorul vaselor de sange (aorta si artere). Aceasta este responsabila de impingerea sangelui prin vasele de sange. Presiunea arteriala sistolica este maxima in momentul in care muschiul cardiac se contracta. Presiunea arteriala diastolica este minima in momentul in care muschiul cardiac se relaxeaza.

Tulburari de ritm cardiac
Reprezinta o intrerupere a batailor regulate ale inimii. Se pot distinge intre extra-sistole, batai prea rapide/prea lente, batai regulate/neregulate. Tulburarile de ritm pot fi atat inofensive , cat si daunatoare.

Valvele inimii
Ele asigura directia fluxului sangvin la nivelul inimii. Ele functioneaza ca un fel de “supapa de admisie” intre atrii si ventricule si ca o supapa de evacuare intre cele doua ventricule, aorta si artera pulmonara.

Venele
Vase de sange ce transporta sangele folosit inapoi in inima. Cele mai mari vene sunt vena cava superioara si inferioara. Ele curg (se varsa) direct in atriul drept.