Examinarea medicala in hipertensiunea arteriala

La inceputul examinarii medicale, are loc o conversatie intre medic si pacient.
In vederea stabilirii diagnosticului de hipertensiune arteriala si a evaluarii rezultatelor examinarii, medicul va va cere detalii cu privire la istoricul dumneavoastra medical (anamneza).

Prin urmare, acesta va va adresa urmatoarele intrebari:

 1. Exista vreo predispozitie genetica la hipertensiune arteriala si/ sau afectiuni cardiace (aveti rude apropiate care au suferit de hipertensiune arteriala, infarct miocardic, accident vascular cerebral, guta sau niveluri crescute de colesterol (hipercolesterolemie))
 2. Aveti antecedente de afectiuni cardiace, diabet, afectiuni renale?
 3. Exista alti factori de risc (de ex. obezitate, fumat, consum de alcool)?
 4. Sunteti supus(a) la mult stres? Sunteti supus(a) presiunii psihice la locul de munca (de ex., munca in ture)?
 5. Ce medicamente luati in mod regulat?

Examinarea fizica

Examinarea fizica se concentreaza in principal pe masurarea tensiunii arteriale. Tensiunea se ia de mai multe ori intr-o atmosfera relaxata. O singura masuratoare, care indica tensiune arteriala crescuta, nu este relevanta. Aceasta deoarece nervozitatea, de exemplu, poate creste temporar tensiunea arteriala. Unii pacienti sunt intr-atat de emotionati in timpul vizitelor la medic, incat prezinta tensiune arteriala crescuta doar in momentul examinarii („efectul halatului alb”).
Insa chiar si in conditii normale, tensiunea arteriala este supusa unor fluctuatii semnificative, reflectand stresul fizic si psihic. Pentru a obtine rezultate relevante, trebuie efectuate masuratori repetate si/ sau masuratori pe parcursul a 24 de ore (de ex., daca se suspecteaza prezenta „efectului halatului alb” sau a apneei de somn (intreruperi scurte ale respiratiei in timpul somnului)).

Masurarea tensiunii arteriale se efectueaza in zile diferite, la ambele brate, in pozitie asezata (intr-o etapa ulterioara, doar la bratul care indica valorile cele mai ridicate - de regula, bratul drept) dupa o perioada de odihna de 3-5 minute. Ca recomandare: Daca tensiunea arteriala se mentine ridicata in urma unor masuratori repetate efectuate in zile diferite (peste 140/90 mmHg), diagnosticul de hipertensiune arteriala se confirma. Cu toate acestea, la masurarea tensiunii arteriale, trebuie luate in considerare posibile afectiuni secundare.

Ca regula de baza, medicul va va cantari si va va asculta plamanii si inima cu ajutorul unui stetoscop. Analizele initiale de sange si urina fac si ele parte din procesul de diagnosticare, acestea indicand in prima faza posibili factori de risc suplimentari si leziuni la nivelul organelor vitale. Starea rinichilor (dimensiunea si compozitia tesuturilor renale) este evaluata cu ajutorul unei ecografii. O dimensiune foarte redusa a rinichilor indica o insuficienta renala preexistenta. Posibilele ingrosari ale muschiului inimii sau dereglarile ritmului cardiac pot fi recunoscute cu ajutorul unei electrocardiograme (EKG).

Daca este cazul, se vor efectua si urmatoarele examinari (in functie de nivelul tensiunii arteriale, varsta, boli secundare):

 • Monitorizarea pe termen lung a tensiunii arteriale
 • Electrocardiograma efectuata in timpul exercitiilor fizice
 • Ecografie cardiaca (ecocardiografie)
 • Ecografie la nivelul membrelor inferioare si vaselor de sange ale gatului
 • Examinarea fundului de ochi de catre un oftalmolog
 • Analize speciale de laborator
   

In cazul in care tensiunea arteriala ridicata este provocata de o boala subiacenta (tensiune arteriala secundara), medicul va pune diagnosticul acestei afectiuni in contextul examinarilor descrise mai sus. Valorile tensiunii arteriale crescute brusc si lipsa de raspuns la tratamentul medicamentos pot de asemenea indica hipertensiune arteriala secundara.

Ce este hipertensiunea arteriala?