Ce este tensiunea arteriala?

Tensiunea este necesara pentru a alimenta organele din corp cu oxigen si substante nutritive.

In corpul uman, sangele circula prin vasele sanguine, care se impart in doua categorii principale: arterele si venele. Circulatia sangelui exercita in mod constant presiune asupra peretilor vaselor sanguine. Tensiunea arteriala este determinata de forta de pompare a inimii si de elasticitatea vaselor sanguine.

In medie, inima se contracta si se relaxeaza de 60-80 de ori pe minut. Scopul acestei activitati este sa pompeze sangele sub presiune prin artere pentru a alimenta organele din corp cu oxigen si substante nutritive. Vasele de sange se ramifica mai departe pana la nivelul vaselor capilare. Aceasta „instalatie vasculara” opune rezistenta fluxului sanguin in functie de nivelul de presiune la care este supusa.

Nivelul maxim al tensiunii este atins odata cu bataia inimii, mai precis, in momentul contractiei inimii. Aceasta tensiune se numeste tensiune arteriala sistolica. Faza de contractie a inimii, in care tensiunea arteriala creste, este cunoscuta sub denumirea de sistola. Nivelul minim al tensiunii arteriale este atins in intervalul dintre doua batai consecutive, mai precis, in momentul relaxarii muschiului cardiac. Tensiunea arteriala din acest moment se numeste tensiune arteriala diastolica. Faza de relaxare a inimii, in care tensiunea arteriala se diminueaza, este cunoscuta sub denumirea de diastola.

Tensiunea arteriala se masoara in mmHg. Valoarea sistolica este precizata intotdeauna prima, fiind urmata de valoarea diastolica. De exemplu: 120/80 mmHg inseamna ca tensiunea arteriala sistolica este de 120 mmHg, iar tensiunea arteriala diastolica este de 80 mmHg. 1 mmHg reprezinta presiunea pe care o exercita un milimetru (mm) de mercur (Hg). Conversie: 1 mmHg = 0,00133 bari.