Hipertensiunea si consumul de stimulenti

Nu va faceti griji! Nu trebuie sa renuntati la toti stimulentii daca suferiti de hipertensiune. Nu este nimic rau in a consuma cantitati moderate de cafea (pana la trei cesti pe zi) si cate un pahar de vin din cand in cand. In schimb, va trebui sa renuntati definitiv la fumat.

 

Alcoolul

Alcoolul este un stimulent cu o traditie indelungata in evenimentele de socializare.

Nu exista nimic rau in a consuma alcool in cantitati moderate. In schimb, consumul in exces este periculos pentru sanatate deoarece afecteaza sistemul nervos, ficatul, metabolismul si poate duce la hipertensiune severa. In plus, alcoolul contine multe calorii (7 kcal/g) contribuind astfel la dezvoltarea obezitatii.

Pe perioada tratamentului cu antihipertensive, consumul de alcool poate provoca rapid oboseala, ceea ce afecteaza siguranta rutiera.

 

Nicotina

Toata lumea cunoaste riscurile asociate fumatului. Hipertensivii fumatori sunt supusi insa unor riscuri suplimentare, acestia prezentand un risc dublu de atac de cord in comparatie cu hipertensivii nefumatori.

Fiecare tigara ingusteaza vasele de sange, creste tensiunea arteriala si contribuie la calcifierea vasculara. Reducerea consumului de tutun nu este o masura suficienta. Singurul mod de a reduce riscul este renuntarea la fumat.

Care sunt beneficiile renuntarii la fumat?

 

Cafeaua si ceaiul

In ciuda credintei populare, consumul moderat de cafea (pana la trei cesti pe zi) nu provoaca hipertensiune arteriala. Este adevarat ca dupa consumarea unei cesti de cafea tensiunea arteriala creste usor. Efectul este, insa, de scurta durata si inofensiv. Persoanele care sufera de hipertensiune acuta trebuie sa consume cafea cu moderatie. Ceaiul negru poate fi consumat fara probleme.

Hipertensiunea si alimentatia