Cum se masoara tensiunea arteriala

Cele 10 reguli de aur pentru masurarea tensiunii arteriale:

  1. Masurati mereu la aceeasi ora. Avand in vedere ca oamenii inregistreaza aproximativ 100.000 de valori tensionale diferite in fiecare zi, masuratorile individuale nu sunt concludente. Doar masuratorile regulate, efectuate la aceeasi ora din zi, pe termen indelungat, asigura o evaluare relevanta a tensiunii arteriale.
  2. Nu consumati nicotina si cafea cu cel putin o ora inainte de masurarea tensiunii.
  3. Efectuati masuratoarea in pozitie relaxata, sezanda, dupa 2-3 minute de repaus. Chiar si munca la birou creste tensiunea arteriala cu aproximativ 6 mmHg (valoare sistolica) si 5 mmHg (valoare diastolica).
  4. Nu masurati tensiunea in momentele in care simtiti o nevoie acuta de a urina. O vezica urinara plina poate duce la o crestere a tensiunii arteriale cu aproximativ 10 mmHg.
  5. Inainte de masuratoare, cititi cu atentie instructiunile de utilizare. O utilizare corecta asigura obtinerea unor rezultate exacte.
  6. Daca folositi un tensiometru de incheietura, tineti bratul a.i. manseta sa fie pozitionata la nivelul inimii in timpul masuratorii. In cazul utilizarii unui tensiometru de brat, manseta se afla in mod automat la inaltimea corecta.
  7. Nu vorbiti si nu va miscati in timpul masuratorii. Vorbitul creste valoarea masurata cu aproximativ 6 - 7 mmHg.
  8. Efectuati masuratorile consecutive la un interval de cel putin un minut, pentru a le permite vaselor de sange sa se detensioneze inainte de o noua masuratoare.
  9. Treceti valorile in carnetul dedicat: Notati intotdeauna valorile masurate alaturi de medicamentul luat, impreuna cu data si ora.
  10. Masurati-va in mod regulat tensiunea. Chiar daca valorile s-au imbunatatit, trebuie sa le monitorizati in continuare pentru a le tine sub control.