Ce este indicele de masa corporala (IMC)?

Una dintre cauzele principale ale hipertensiunii arteriale este supraponderabilitatea. Incercati sa va mentineti IMC-ul in intervalul 18,5 - 24,99. Pierderea a doar 5 kg poate contribui la o reducere a tensiunii arteriale cu 10 mmHg (sistolic).

 

Clasificare IMC

18,5 sau mai putin

Subponderabilitate

intre 18,5 si 24,99

Greutate normala

intre 25 si 29,99  Supraponderabilitate
 intre 30 si 34,99

Obezitate clasa 1

intre 35 si 39,99

Obezitate clasa 2

40 sau mai mare

Obezitate clasa 3
Obezitate morbida

 
Daca IMC este egal sau mai mic decat 18,5 (subponderabilitate)
Un IMC scazut poate indica o greutate prea scazuta. Se recomanda consultarea unui medic pentru a stabili daca trebuie sa acumulati in greutate, deoarece o masa corporala scazuta poate slabi sistemul imunitar, ceea ce poate provoca dereglari precum disparitia ciclului menstrual (la femei), pierderea masei osoase, malnutritia si alte afectiuni.

Daca IMC este cuprins intre 18,5 si 24,9 (greutate normala)
Daca IMC-ul dumneavoastra este cuprins intre 18,5 si 24,9, inseamna ca aveti o greutate ideala.

Daca IMC este cuprins intre 25 si 29,9 (supraponderabilitate)
Persoanele care inregistreaza aceste valori sunt considerate supraponderale si trebuie sa gaseasca metode de a-si reduce greutatea, precum echilibrarea alimentatiei si exercitiile fizice constante. In intervalul IMC 25-29,9, riscul de imbolnavire cauzata de supraponderabilitate creste.

Daca IMC este cuprins intre 30-34,99 (obezitate de gradul I)
Persoanele cu IMC cuprins intre 30 si 34,99 sunt intr-o forma fizica nesanatoasa, ceea ce ii supune unor riscuri grave. In acest caz, se recomanda consultarea unui medic si reducerea greutatii cu 5-10%. O scadere adecvata a greutatii va va ajuta sa va imbunatatiti starea de sanatate.

Daca IMC este cuprins intre 35-39,99 (obezitate de gradul II)
Daca aveti un IMC cuprins intre 35 si 39,99, riscul dezvoltarii unor afectiuni asociate cu greutatea este ridicat. Consultati-va cu medicul dumneavoastra si luati masuri pentru a slabi si a reduce nivelul IMC.

Daca IMC este peste 40 (obezitate de gradul III - obezitate morbida)
In cazul unui IMC de 40 sau mai mare, sunteti supus(a) unui risc extrem de a dezvolta afectiuni asociate cu greutatea. Este esential sa va consultati cu medicul dumneavoastra si sa recurgeti la ajutorul expertilor pentru a va ameliora starea fizica.

IMC este valabil atat pentru barbati, cat si pentru femei, insa cu urmatoarea precizare: IMC nu poate estima cantitatea de grasime din organism. E posibil ca nivelul de grasime din organism sa fie supraestimat, mai ales in cazul sportivilor si persoanelor cu o masa musculara consistenta. Este de asemenea posibil sa fie subestimat, mai ales in cazul persoanelor in varsta si a celor care si-au pierdut din masa musculara.